maandag 20 april 2015

In April laat ´nieuwe´ soorten amfibieën actief ,meld padden en bijzondere kikkers!


In April  nieuwe soorten Amfibieën actief ,meld padden en bijzondere kikkers !

Rugstreeppad,subadult,´t Harde 

April een soms natte en meestal flink opwarmende maand , de maand waarin de Lente haar veelzijdigheid toont en diverse soortgroepen zich voor eerst in t jaar goed laten zien .
Bij de dagvlinders zien we reeds de eerste Oranjetipjes,Boomblauwtjes en Dagpauwogen ,het wachten is op Heideblauwtjes en in het Zuidelijke Mergelland kunnen we zelfs het zeldzame Kaasjeskruiddikkopje al zien .
Dit Amfibieenblog  zal verder  verdiepen uiteraard op de kikkers,padden en salamanders die zoal actief zijn vooral op de Noord- en Centrale Veluwe en West-Overijssel .
De Paddentrek is zo goed als voorbij ,er zijn nog wel degelijk paddenformaties te zien vooral bij zacht en vochtig weer tijdens zwoele avonden ,dan zien we ineens padden op het pad zitten of soms zijn deze aan het zonnen langs de oevers,vennen en zelfs op heidegebieden zoals laatst .
De Gewone pad, ( Bufo bufo) en Bruine kikker ( R. temporaria)  hebben hun hoogtij nu gehad en ´maken´ plaats voor de 2e serie soorten die nu act de presence gaan geven .


 Poelkikker,juveniel,zeer lastig determineren bij een dergelijke leeftijd .(Epe,waterwingebied,Dellen ,2013 )

 Rugstreeppad,volwassen ,spoorterrein,(t´Harde- 2014 M. Abuys ) 


De bijzondere (zeldzame ) soorten op de Noordelijke en Oostelijke Veluwe  zijn de Rugstreeppad ( Bufo/Epidalea calamita ) de Kamsalamander, ( triturus cristatus) de Poelkikker ( R. lessonae ) als redelijk goed verspreide soorten . De Rugstreeppad is hiervan een vreemde eend in de bijt omdat deze snel migreert en als pioniers _(trekkende soort') vaak weer op andere terreinen word gevonden en daardoor op veel verschillende gebieden en biotopen kan worden aangetroffen .
De Rugstreeppad en Kamsalamander hebben wel degelijk beide een voorkeur voor stroomdalgraslanden,wielen, Oeverzones,leempoelen en natte zandlandschappen met vennen . De Rugstreeppad kan goed hitte weerstaan en word ook dikwijls op heide en veengebied aangetroffen en als enige soort in bouwplaatsen, opgespoten land en braakliggend terrein waar hij snel gebruik maakt van regenpoelen ,open landschappen ,karresporen in akkerland of veedrinkpoelen .

De Rugstreeppad komt voor op t ASK ,Oldebroekse en Doornspijkse heide, Eperholt en Tongeren, langs het Spoortraject t Harde- Wezep -Zwolle en hier in Elburg ,t Harde ,Mulligen en Oldebroek .
Echter de bestanden zijn klein en van grote koren zoals in Noord-Holland of in Zeeland waar de dieren de Duinvalleien vullen met hun luide hoogfrequente roep is geen sprake ...
Bij slechts zeer stabiel warm en zwoel weer maak je kans om rugstreeppadden te horen of te zien op bijvoorbeeld het Landgoed Morren,(Oosterwolde ) of Tongeren, in kleine poelen en grotere kolken langs Elburg en Doornspijkse Veluwemeerrand .

De Kamsalamander is nog zeldzamer en komt slechts in enkele terreinen nog met zekerheid voor, gelukkig hebben we deze mooie soort elk jaar nog kunnen vinden in Tongeren,Epe, de Leemkuil in Hattem,landgoed Molecaten en hij word verwacht in omgeving Oldebroek op onder meer landgoed Oldhorst waar we dit jaar weer een poging doen om deze soort vast te stellen .

 Kamsalamander,adult,landfase Epe (omg. Tongeren,M. Abuys 2013 )

De vrij forse Kamsalamander staat als kwetsbaar te boek en is zeldzaam geworden  in bepaalde delen van zijn verspreiding . De complete populatiesgrootte voorkomend uitsluitend op de Hoge Zandgronden  is al jaren behoorlijk gedaald .
De relatief goed opvallende en grote soort word vooral bedreigd door vervuiling,versnippering van gebied en het verspreiden van exotische vissen en schildpadden die zich tegoed aan de eieren en jongen . Ook onder water speelt een rol van beschimmelen van de eieren bij een onvoldoende zuurstofrijk en stabiel watersysteem .
Hierboven zie je enkele opnamen van deze boeiende salamander die grotendeels een landfase doormaakt . Onze waarnemingen laten zien dat er veel landwaarnemingen zijn en zelfs dieren uit het water afkomstig ook veelvuldig in de landfase verkeerden .


De bovenstaande soorten zijn beschermd bij de flora en fauna wet en internationaal vermeld op de Conventie van Bonn en mogen niet verplaatst ,verstoord of gevangen worden zonder speciale  ontheffing op de Ffwet en alleen voor inventarisatie doeleinden . Kamsalamanders zijn belangrijke soorten om te melden net als de Rugstreeppad, als je een Kamsalamander waarneemt kan dat mogelijk een nieuwe belangrijke indicatie zijn voor een nog onbekende populatie .Meld deze altijd bij de beheerders, of terreineigenaar, erfbewoner mocht degene niet bekend zijn met dit soort dieren en wil je zekerheid neem dan even contact op met de Kikkerwacht ,mail naar wolfhounds32@hotmail.com of bel op 0525 651767 .

Meer informatie over wetgeving natuur en doelsoorten :
www.natuurtoetsing.blogspot.nl 





vrijdag 3 april 2015


Padden in de Put ! Project HUP 

Help Pad(den) Uit de Put !Een paartje dood gereden padden - foto: Jelger Herder

http://www.padden.nu/Oplossingen/Knelpunten/tabid/71/Default.aspx

Een aantal jaar geleden vond ik het vreemd dat er zoveel putten, roosters en flinke onbeveiligde werkplaatsen zijn waar gemakkelijk kleine dieren zoals amfibieen en of kleine zoogdieren in konden verdwijnen . Wie kent het niet , je staat voor een groot roosten bij een snackbar, maar iets ruikt er alles behalve naar satesaus en ja hoor een rooster met inhoud ,het aroma komt je tegemoet. Een kijkje nemen in zon rooster kan je een dozijn kikkers, padden en een aantal muizen of spitsmuizen opleveren of hele jonge egels of mollen .Ook salamanders en hagedissen in de buurt van N2000 gebieden vallen ten ´prooi´ aan deze verslindende roosters,putten of straat kolken .

Degelijke maatregelen zijn eigenlijk nog maar zeer recent geintroduceerd nadat er een stroom van verontwaardigde natuurliefhebbers en veldmensen vele honderden meldingen deden en dit met de media deelden . De kikkertrap was naast de fauna-passage en de amfibieentunnel geboren .

In de omgeving van waar je woont kun je eenvoudig eigelijk kijken naar de straat en bosrand of poelenzone,daar waar ook veel putten staan voor de afwatering ,of er padden, kikkers enz in de put zijn komen te vallen .. Een eenvoudige handeling die je t beste in de schemering doet met een flink lampje en voorzichtig kijkt in de putgaten en vervolgens tracht er eventueel klemgeraakte dieren eruit te bevrijden.
Natuurlijk zijn er veelal honderden putten en kolken in een dorpregio en duizenden in de steden . Het is ondoenlijk die allemaal door te lopen maar je eigen straatje en strategische punten op gezette tijden in de buurt van sloten,vijverzones, poelen en bronbeken zijn wel erg in trek bij amfibieën. Dat zul je zien in de aantallen klem gelopen dieren , ook is de tijd van de actie belangrijk als het droog is heeft t niet veel zin,wel om prikacties te houden maar na een enorme regenbui ,spoelen amfibieen en vaak kleine zoogdieren veel de putten in ,kikkers en padden zitten dan letterlijk in de Put !

Meld amfibieen bij gemeente of dierenambulance


Melden van dieren in nood in dit geval,met dit puttenverhaal kun je bij de gemeente groenafdeling doen, je kunt dan voorstellen of ze maatregelen kunnen nemen want die zijn er inmiddels ,want amfibieen zijn Europees beschermd en ook veel kleine zoogdieren zoals spitsmuizen en ware muizen. In 2005 ben ik begonnen met de eerste grote acties wederom in de regio en heb ik vanaf de spoorwegregio waar ik veel liep serieus honderden padden (Rugstreeppad,') en enkele hagedissen uit enorme onderhoudsschachten gehaald . Er is zelfs een artikel van verschenen die post ik nog wel een keer . In de regel zijn bij natuurgebieden (niet altijd!) wel maatregelen genomen en zijn er weinig tot geen knelpunten waar soorten kikkers,padden ,salamanders of reptielen in kunnen kruipen waar ze vervolgens klem komen te zitten .
In de zuidelijke gebieden maar ook in bepaalde gevallen op de Veluwe  zijn ook oude waterputten te vinden ,of archeologische artifacten met grote kuilen of gegraven gaten ,ook daar vinden onze koudbloedigen de weg, waar ze vervolgens ook vaak niet meer weg kunnen komen ,let op dit soort zaken en meld dit immer bij de  beheerder .
Soms kun je ook bij het vragen aan mensen lukraak belangrijke ontdekkingen doen,zo vond ik na een tip meerdere malen zeldzamere soorten voor de waarneming maar ook een belangrijk knelpunt (het Aardhuis) waar grote aantallen reptielen en amfibieën zich ophielden .


Kikkertrap en Arfman .

 

amfibieenpassage in aanbouw,duidelijk is te zien de lichtdoorlatende openingen waardoor een versnelde interesse ontstaat voor deze kwetsbare groep .

De Kikkertrap is geintroduceerd in 2012 op een wetenschappelijk ecologisch seminar, vervolgens in 2013 verder uitgewerkt en gepresenteerd aan de media en om aan gemeenten,en natuurbeheerders in gebruik te kunnen gaan nemen . Inmiddels zijn er verschillende versies op de markt ,ik heb er een 2-tal thuis liggen voor de grotere roosters . Voor putten en kolken is er een aangepast inbouwversie die de gemeente meteen kan meenemen bij het aanleggen of verbeteren van putten .

Arfman is de fauna-specialist die zich met hekwerken,afrastering,amfibieen en reptielentunnels en herpetoducten bezighoud ,dit bedrijf ontwerpt,bouwt en legt dit soort zaken aan . Bij de ontdekking van een belangrijk fauna knelpunt, dus waar  dode kikkers, padden of reptielen worden gevonden ,ook waar er mogelijk een belangrijke versnippering opgelost zou kunnen worden, kun je dit melden bij de gemeente of beheerder . Aandacht geven voor dit soort zaken moeten opgepakt worden, zo kun je dat ook bij de PGO´s doen in dit geval is dat ravon,maar locaal eerst er aandacht op vestigen heeft meer zin .

amfibieen zullen niet blij zijn met dit type wildrasters,groot wild houd het tegen ,klein wild valt er in of loopt ,rent weer terug ,regelmatig zitten kikkers,padden,hagedissen en muizen in dit soort roostervallen 

Hieronder een voorbeeld van de inzet van een geschikte passage tunnel voor amfibieen,voor reptielen is deze minder geschikt ,maar is dit al een aardige oplossing om knelpunten te verlichten,

http://arfman.nl/assets/files/webshop/products/leaflet/Arfman-04-amfibiepassage.pdf


Word vrijwilliger Paddenwerkgroep

Ieder jaar weer worden er tijdens de paddentrek schrikbarend veel padden en kikkers door het verkeer gedood. Doet u al iets om het aantal slachtoffers te verkleinen? Word  vrijwilliger en sluit u aan bij een paddenwerkgroep in de buurt! Mocht er op deze website (nog) geen paddenwerkgroep staan die zich bij u in de buurt bevindt, dan kunt u contact opnemen met de plaatselijke IVN afdeling. Zij zijn vaak goed op de hoogte van de lokale situatie en kennen wellicht een paddenwerkgroep in de buurt die zich nog niet bij Padden.nu heeft aangesloten.


Meer informatie regio Noord-Veluwe, Marc Abuys werkgroep Anura 
0525 651767 of 06 5099 6847