In April nieuwe soorten Amfibieën actief ,meld padden en bijzondere kikkers !
Rugstreeppad,subadult,´t Harde
Bij de dagvlinders zien we reeds de eerste Oranjetipjes,Boomblauwtjes en Dagpauwogen ,het wachten is op Heideblauwtjes en in het Zuidelijke Mergelland kunnen we zelfs het zeldzame Kaasjeskruiddikkopje al zien .
Dit Amfibieenblog zal verder verdiepen uiteraard op de kikkers,padden en salamanders die zoal actief zijn vooral op de Noord- en Centrale Veluwe en West-Overijssel .
De Paddentrek is zo goed als voorbij ,er zijn nog wel degelijk paddenformaties te zien vooral bij zacht en vochtig weer tijdens zwoele avonden ,dan zien we ineens padden op het pad zitten of soms zijn deze aan het zonnen langs de oevers,vennen en zelfs op heidegebieden zoals laatst .
De Gewone pad, ( Bufo bufo) en Bruine kikker ( R. temporaria) hebben hun hoogtij nu gehad en ´maken´ plaats voor de 2e serie soorten die nu act de presence gaan geven .
Poelkikker,juveniel,zeer lastig determineren bij een dergelijke leeftijd .(Epe,waterwingebied,Dellen ,2013 )
De bijzondere (zeldzame ) soorten op de Noordelijke en Oostelijke Veluwe zijn de Rugstreeppad ( Bufo/Epidalea calamita ) de Kamsalamander, ( triturus cristatus) de Poelkikker ( R. lessonae ) als redelijk goed verspreide soorten . De Rugstreeppad is hiervan een vreemde eend in de bijt omdat deze snel migreert en als pioniers _(trekkende soort') vaak weer op andere terreinen word gevonden en daardoor op veel verschillende gebieden en biotopen kan worden aangetroffen .
De Rugstreeppad en Kamsalamander hebben wel degelijk beide een voorkeur voor stroomdalgraslanden,wielen, Oeverzones,leempoelen en natte zandlandschappen met vennen . De Rugstreeppad kan goed hitte weerstaan en word ook dikwijls op heide en veengebied aangetroffen en als enige soort in bouwplaatsen, opgespoten land en braakliggend terrein waar hij snel gebruik maakt van regenpoelen ,open landschappen ,karresporen in akkerland of veedrinkpoelen .
De Rugstreeppad komt voor op t ASK ,Oldebroekse en Doornspijkse heide, Eperholt en Tongeren, langs het Spoortraject t Harde- Wezep -Zwolle en hier in Elburg ,t Harde ,Mulligen en Oldebroek .
Echter de bestanden zijn klein en van grote koren zoals in Noord-Holland of in Zeeland waar de dieren de Duinvalleien vullen met hun luide hoogfrequente roep is geen sprake ...
Bij slechts zeer stabiel warm en zwoel weer maak je kans om rugstreeppadden te horen of te zien op bijvoorbeeld het Landgoed Morren,(Oosterwolde ) of Tongeren, in kleine poelen en grotere kolken langs Elburg en Doornspijkse Veluwemeerrand .
De Kamsalamander is nog zeldzamer en komt slechts in enkele terreinen nog met zekerheid voor, gelukkig hebben we deze mooie soort elk jaar nog kunnen vinden in Tongeren,Epe, de Leemkuil in Hattem,landgoed Molecaten en hij word verwacht in omgeving Oldebroek op onder meer landgoed Oldhorst waar we dit jaar weer een poging doen om deze soort vast te stellen .
De vrij forse Kamsalamander staat als kwetsbaar te boek en is zeldzaam geworden in bepaalde delen van zijn verspreiding . De complete populatiesgrootte voorkomend uitsluitend op de Hoge Zandgronden is al jaren behoorlijk gedaald .
De relatief goed opvallende en grote soort word vooral bedreigd door vervuiling,versnippering van gebied en het verspreiden van exotische vissen en schildpadden die zich tegoed aan de eieren en jongen . Ook onder water speelt een rol van beschimmelen van de eieren bij een onvoldoende zuurstofrijk en stabiel watersysteem .
Hierboven zie je enkele opnamen van deze boeiende salamander die grotendeels een landfase doormaakt . Onze waarnemingen laten zien dat er veel landwaarnemingen zijn en zelfs dieren uit het water afkomstig ook veelvuldig in de landfase verkeerden .
De bovenstaande soorten zijn beschermd bij de flora en fauna wet en internationaal vermeld op de Conventie van Bonn en mogen niet verplaatst ,verstoord of gevangen worden zonder speciale ontheffing op de Ffwet en alleen voor inventarisatie doeleinden . Kamsalamanders zijn belangrijke soorten om te melden net als de Rugstreeppad, als je een Kamsalamander waarneemt kan dat mogelijk een nieuwe belangrijke indicatie zijn voor een nog onbekende populatie .Meld deze altijd bij de beheerders, of terreineigenaar, erfbewoner mocht degene niet bekend zijn met dit soort dieren en wil je zekerheid neem dan even contact op met de Kikkerwacht ,mail naar wolfhounds32@hotmail.com of bel op 0525 651767 .
Meer informatie over wetgeving natuur en doelsoorten :
www.natuurtoetsing.blogspot.nl