donderdag 22 januari 2015

Kikkers ,padden en salamanders .Amfibieen wat zijn dat eigenlijk precies ?


Kikkers, Padden en salamanders ,de amfibieen wat zijn dat eigenlijk precies ? 


Als je vroeger keek toen we allemaal jong waren naar de sloot of grote vijver gingen in de buurt,gewapend met schepnetje en een emmertje of een wekfles ik praat voor onze jeugd in de 80ér jaren, wisten we de kikkers gemakkelijk te vinden .
De sloten zaten altijd met minstens 30 cm waterniveau vol met leven, waterkevers,wantsen,torretjes (schrijvertjes) en ja hoor, ze zijn er weer die kleurige kikkers,bruin,rood,gevlekt en soms geelachtig,en ja had ook van die hele dikke Groene ..die waren soms zo groot nog groter dan je hele hand !..
Aankachelend op ons fietsje gingen we na school en soms tussen de middaguren zelfs ,naar de sloot niet ver hoor, maar een 1 km fietsen .en dan hadden we de hele tijd plezier .

Die langwerpige beestjes met zo´n supersnel kronkelstaartje  en gelige of oranjeachtige buikjes en zwarte vlekjes, de watersalamanders, die waren ook zo interessant . Altijd kwamen we wel met een aantal dieren terug, namen deze mee naar school en deden ze in een groot aquarium met een stuk plat kurk erbij,waterplantjes  en wat vissenvoer, en ook watervlooien ....Wisten wij veel , dit was machtig mooi om ernaar te blijven kijken, zo was er altijd wat te beleven in de klas,ook als er even niets was te doen of als we klaar waren met een lesje, snel rennen naar het aquarium, voor de salamanders, en later ook kikkervisjes .

 Ols de Blerck,revisiting,het veld
De jonge kikkers, de grote salamanders en soms ook wat jonkies die waren t leukst omdat ze zo beweeglijk waren en bovendien goed te vangen met een beetje schepnet .
Het lukte ook nog wel door heel snel met een lege jampot door de sloot heen schuiven, er zaten dan ook jonge visjes soms in , waarschijnlijk stekelbaarsjes  of zoiets . Ja met een paar potten,fles en een schepnet naar de sloot of de grote vijver of poel aan de overkant van de Zwaluwenburg dat was een feest .
Geen dag was ooit nog t zelfde , hoeveel zullen we deze keer vinden , meer dan 40, misschien wel 50!, en zullen we weer wat kleintjes kunnen treffen...we gaan ermee kweken ja als echte bio- onderzoekers, we worden bioloog .!  En het was nog niet gezegd of de volgende serie salamanders, gingen reeds hun relatief veilige voortplantingssloot voorlopig moeten verruilen voor een ongemakkelijker verblijf in een niet al te groot plastic aquariumverblijf . wel met lekkere hapjes en we zullen ze steeds even aaien en proberen tam te maken ... dan hebben ze vast net zoveel plezier als wij ....

Jonge kinderen ik vond toevallig afgelopen jaar weer een aardig groepje net als t jaar ervoor in de zwaluweburg poel aan de gang met kikkers en padden, en salamanders....g.
Zo leren ze teminste wat er te vinden is en te belevne inde greweldig is dat !
Mijn inziens een verrekte belangrijk tijdverdrijf , mogelijk 20 x nuttiger en zinvoller  dan met een gameboy of I-pad spelen of  op een nietszeggend spel of filmpje reageren 
De jeugd van tegenwoordig leert op deze manier met de meer dan uitgebreide belevingen en avonturen te ervaren en te ontdekken in de natuur , 


.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten